PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Mucit öğrenci dünya üçüncüsü oldu

Best
18.Nisan.2009, 12:46
http://www.timeturk.com/images/news/44357.jpg

Çanakkale'de bir ilkö?retim ö?rencisi, yaptığı okuma sehpas?yla uluslararası tasar?m yar??masında dünya üçüncüsü oldu.

Cuma, 17 Nisan 2009 20:05

Milli Eğitim ile Kültür ve Tuzim bakanl?kları tarafından düzenlenen "Dü? Çizgisi" isimli yar??maya katılan Onsekiz Mart İlkö?retim Okulu 6. sınıf ö?rencisi Türkü Çebi'nin, "Yat Oku" isimli projesi, 3 bin 605 proje arasında dünya üçüncüsü oldu.

Kitap okurken s?rt?nın ve kollarının a?r?ması sebebiyle yardımcı bir ürün bulunup bulunmadığın? araştıran küçük mucit Çebi, olmadığın? görünce kendisi yapmaya karar verdi. Uluslararası tasar?m yar??ması sayesinde de projesini hayata geçirdi. İlk olarak düşüncesini ka??da döken Çebi, çizimler yaparak ürünün iskeletini oluştrdu. Yap?m a?amasında ise ailesi yardım?na ko?arak, çizimleri marangoza imal ettirdi.

Yar??maya ilk olarak internet yoluyla katıldıklarını belirten teknoloji ve tasar?m dersi ö?retmeni Öznur Ersoy, "Dünyanın her yerinden 3 bin 605 proje arasında finale kaldık. Dünya genelinden 28 ülke ve Türkiye'den 75 il yar??maya katıld?. Finale kaldığımız haberi gelince, projeyi Ankara'da iki gün boyunca sergiledik." dedi.

Teknoloji ve tasar?m dersinin ufkunu açtığın? ifade eden Türkü Çebi de, "Geliştirdiğim projeyi ö?retmenimle birlikte yar??maya gönderdik. Dereceye girme a?amasında ailem ve ö?retmenlerim umudunu yitirmişti fakat ben sonuna kadar sakladım ve dünya üçüncüsü oldum." şeklinde konu?tu.

Çebi, yaptığı okuma sehpasının özellikleri hakkında ?unları söyledi: "Benim projem, açılır kapanır bir mekanizma olduğu için yer kaplamaz. Bir kol vardır, bu açılır ve nota sehpas? gibi bir şekil alır. Bu sehpa yerine kitap koyulur. Geceleri kitap okumak için üstünde ışık mekanizması vardır. Böylece yatarak ve ellerimizi kullanmadan okuyabiliriz. Yaparken zorlandım, marangoz ve elektrikçi ustalardan yardım aldım. Bu sehpa özellikle ya?l?lar, çocuklar ve yata?a mahkum insanlar tarafından kullanılabilir."

(C?HAN

pehlivan01
14.Mart.2019, 20:59
vayy bee